Wat legt Kerst in onze hand?

Kerst en coaching hebben met elkaar te maken. Ik kom hierop door een geleide meditatie die ik verzorgde bij een niet religieuze kerstviering. Het ontroerde mensen en ik werd nog meer doordrongen van de mooie boodschap van Kerst. Jong worden wij in onze cultuur klaargestoomd om in de pas te lopen met wat de maatschappij verlangt. Denk maar aan hoe het resultaatgerichte bestel waarin we leven van invloed is op de inrichting van het onderwijs. Opvoeden en leren is voor een belangrijk deel aanpassen en je nuttig gaan maken. Dat gaat zover dat mensen hierdoor op steeds jongere leeftijd opbranden, het spoor kwijt raken, met levensvragen komen te worstelen. Geforceerd is men groot geworden. In eerste instantie wordt nog veel energie gestopt in het wegpoetsen van barstjes in het mooi gepolijste leventje maar de barstjes worden scheuren . Gelukkig zijn die slechts een gevolg van de roep om meer het eigen unieke wezentje te gaan leven. Vaak is dit lastig en angstig maar niet te negeren; het kuiken wil uit het ei. Mensen gaan op zoek naar zichzelf , naar de eigen oorspronkelijkheid, hervinden het kind in zichzelf, ongeschonden zoals het op de wereld kwam. Dit proces van opnieuw geboren worden brengt weer betekenis in hun leven en voldoening. En altijd worden mensen door zo’n proces dierbaarder aan hun omgeving, lievere mensen. Mooi dat we in onze cultuur het kerstverhaal hebben dat ons jaarlijks herinnert aan dat geweldige vermogen in onszelf om steeds weer opnieuw geboren te worden. Licht te brengen door lievere mensen te worden. Herken je net als ik in deze metamorfose het eeuwenoude kerstverhaal?