Spiegeltje, spiegeltje aan de wand , heb ik het belangrijkste zelf in de hand?

op zoek naar het licht

Het is half februari en elke dag wordt het enkele minuten langer licht. Als de zon maar even schijnt dient zich het voorjaar meteen voelbaar aan. De eerste krokussen hebben zich uit de aarde omhoog gewurmd. Wat een effect van iets meer licht ! Licht dat letterlijk aantrekkingskracht heeft; alle groei is er naar toe gericht. Licht is energie en als het ergens op valt zet het zich om in warmte. Zelfs slechtziende mollen weten onder de grond dat het licht toeneemt en graven zich deze dagen naar boven. Maar ook op ons mensen heeft meer licht en warmte een bijzonder effect; direct komen we tot leven, maken plannen, genieten van een eerste bakkie op een nog te koud terras.

Geen wonder, of juist wel; ook wij mensen zijn natuur. Licht en warmte zijn ook voor ons niet alleen een genoegen maar ook een voorwaarde om te kunnen leven. En er is niet alleen een fysieke wereld. Ook in geestelijke zin verlangen wij naar licht en warmte en noemen het dan liefde en aandacht. En ook daarvoor geldt; we genieten er niet alleen van, het zijn ook voorwaarden om te leven. En het mooie is dat we er naar verlangen, het ook kunnen ontvangen en door geven. Zoals die kleine krokusjes ons blij kunnen maken kunnen wij dat ook anderen. Het enige wat het vraagt is: aandacht. Wij mensen hebben de keuze dit te geven en het geheim is: je krijgt het in duizendvoud terug. Heb jij al besloten?