Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, hoe is het met je ?

“Hallo of Hoi , hoe is het met je?” is een vaak gehoorde begroeting. Het antwoord op deze vraag is meestal heel kort: “Goed!”. Dat is opmerkelijk want vervolgens gaat het gesprek nog al eens over allerlei besognes. Zelfs bij hele serieuze troubles hoor ik mensen toch in eerste instantie spontaan “Goed !” zeggen. Betekent dit dat mensen graag bewust een ander, liefst beter beeld van zichzelf of van hun leventje schetsen?  Of is het “Goed !” toch te rijmen met de zorgen die er zijn? Ik vermoed het laatste. Kijk eens of je mijn duik in diepe wateren kunt volgen.

De troubles zie ik als de golven van de zee. Zij ontstaan door de wind die het wateroppervlak in beweging brengt zoals het leven ons ook kan beroeren. Maar elke golf is tijdelijk, komt op, bereikt een hoogtepunt en dempt uit zoals het ook is met alles wat in ons leven gebeurt. Hoe hoog de golven ook zijn, wat onaangeroerd blijft is de diepere oceaan. Daar heeft de wind geen vat op. Zo gaat het ook met ons mensen. Gebeurtenissen kunnen zorgen geven, emoties los maken of een hoop ongemak geven. Maar schipbreuk lijden we meestal niet en de storm gaat ook weer liggen. We weten dit alles diep van binnen. Zo diep dat we ons er vaak niet bewust van zijn. Maar onbewust zeggen we “Goed !” zodat we het ons her-inneren. Zeg voortaan met een gerust hart dat het “Goed !” met je is, daarna bespreek je de golven. Dit alles in het besef dat je niet alleen de golven bent maar ook die oceaan! Test: Hoe is het met je?