Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, ook in de vakantiestress belandt?

Vakantie, ‘er even tussenuit’, is een bijzonder fenomeen. Sta je er wel eens bij stil hoe we ons er massaal op richten? Sterker nog; dat we zijn gaan denken niet zonder te kunnen. Dat we vakantie niet meer ervaren als ‘vrij zijn’ maar als iets van levensbelang. Onze holi-day lijkt ‘heilig’ te zijn geworden. Daarbij moet ons verblijf in den vreemde onze hoge verwachtingen overtreffen om het de rest van het jaar vol te kunnen houden. Geen wonder dat het plannen maken voor velen het leukste deel van de vakantie is; mooier dan de droom vooraf wordt ie meestal niet. Bij het praktisch regelen van het vertrek neemt de stress vaak al onbehaaglijke vormen aan. Tegelijk met alles wat op het werk eerst nog af moet, bereiden we de geplande droomdagen voor en werken we toe naar een jaarlijkse climax. Hoewel de uitputting nabij komt nemen we ons toch voor zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te komen. Desnoods beginnen we doodmoe en onverantwoord op vrijdagavond aan een lange nacht doorstampen naar het verre zuiden. De lat komt alsmaar hoger te liggen; waar kennen we dat van? Als je jezelf in deze spiegel enigszins herkent stel ik voor de komende tijd eens een vluchtje te maken in je eigen helikopter. Doe het niet last-minute is mijn advies. Ga jezelf met verwondering van bovenaf bekijken in de aanloop naar je toegevallen vrije dagen. Wat zie je daar beneden; een werkbij of een vlinder? Lach eens om de stress die jezelf kweekt en wat er voor jou allemaal ‘moet’ als het gaat over vakantie. Hoe hoog ligt de lat van jouw verwachtingen? En vraag jezelf steeds af: “hoe maak ik van mijn holidays echte holydays?” Ik wens je er vele toe!